Ga naar hoofdinhoud

KATA-verbeterroutine: dagelijks leren & verbeteren

De KATA-verbeterroutine helpt bedrijven en afdelingen om zich te ontwikkelen tot een ‘Lerende organisatie’. Met behulp van de gestandaardiseerde verbeterroutine en het KATA-verbeterbord, worden verbeterstappen onderdeel van het dagelijkse werk van iedereen.

De basis van de KATA-verbeterroutine bestaat uit bovenstaande 4 vragen. Deze helpen om je stapgewijs te ontwikkelen vanuit de ‘Huidige situatie’ naar de ‘Doel situatie’:

1) Wat is onze visie of ‘Uitdaging’,
2) Wat is onze ‘Startsituatie’,
3) Wat is het eerstvolgende ‘Tussendoel’ dat we binnen 2 tot 4 weken willen bereiken,
4) Welke obstakels weerhouden ons er nú van ons tussendoel te bereiken en welk obstakel gaan we allereerst aanpakken?

Coolrec KATA bord 20160202Vervolgens gaat het verbeterteam dagelijks aan de slag om door middel van kleine Plan-Do-Check-Act-experimenten de afstand tussen de ‘Startsituatie’ en het eerstvolgende ‘Tussendoel’ te overbruggen: dat is de essentie van de KATA-verbeterroutine.

Programma KATA-training: 

1. Introductie workshop  KATA-verbeterroutine

Tijdsbesteding per team: 2 dagdelen / Aantal deelnemers: 5 tot 8

Doel van dit eerste onderdeel is kennismaking met de KATA-verbeterroutine, de kracht en eenvoud ervaren, en enthousiasme creëren om de routine zélf te gaan gebruiken.

In de 1e sessie krijgt het team door middel van een workshop zijn eerste praktijkervaringen in de principes en het gebruik van de KATA-vrbeterroutine.

In de 2e sessie slaan we de brug naar de eigen werkomgeving. Vanuit de doelstellingen voor de hele organisatie bepalen we allereerst het eerstvolgende doel voor de betreffende afdeling. We vullen het eigen KATA-verbeterbord in en doen een experiment om een obstakel op te lossen. De resultaten van deze eerste  ‘leer-ervaring’ verwerken we op het KATA-verbeterbord.

2. KATA-verbeterroutine ontwikkelen en verankeren

Tijdsbesteding per team: 2 uur / Aantal deelnemers:  5 tot 8

Doel van deze 2e fase is de KATA-verbeterroutine werkelijk in de organisatie en het dagelijkse werk verankeren. Daarvoor is het noodzakelijk om de teams na de introductieworkshop nog enkele keren te coachen in het gebruik van de KATA-routine en het verbeterbord. Dat geldt óók voor de teamleiders en managers die een essentiële rol spelen in het verbeterproces.

Elk team, inclusief leidinggevenden en managers, krijgen een aantal keren een coachingssessie van ca.2 uur. We evalueren de voortgang en ervaringen met de KATA-verbeterroutine, zoomen in op de rol van de leidinggevenden en bepalen eventueel nieuwe doelen voor de volgende periode.

Locatie & Planning

CRAFT Lean Management stemt graag de KATA-training af op de situatie binnen uw organisatie.

Daarom geven we deze training in principe intern uw organisatie en plannen in onderling overleg de data.

Resultaten

Reeds na de eerste fase van de KATA-training gaan de verbeterteams aan de slag met verbeterstappen in hun eigen werkomgeving.

De team boeken direct verbeterresultaten. De ervaring leert dat de investering in de training zich in veelvoud terugverdient.

Kata-coachingsessie,

(Woning corporatie Havensteder Rotterdam)

Back To Top