Skip to content

OEE & OLE: Ontdek verborgen capaciteit en flexibiliteit

Veel fabrieken scoren 90% of meer op hun efficiency. Die meting is gebaseerd op hun gebruikelijke planningsmethodiek en kostprijsberekening. In feite worden daarmee de bestaande verliezen ingecalculeerd en geaccepteerd. Lean bedrijven accepteren die verliezen niet.

Het meten van de OEE (Overall Equipment Effectiveness) en/of de OLE (Overall Labor Effectiveness) maakt duidelijk waar u meer rendement kunt halen. Het maakt verborgen verspillingen en verliezen zichtbaar. De waarde van de OEE- of OLE-meting ligt vaak een stukken lager dan de traditioneel gemeten efficiency. Confronterend, totdat u de kansen ziet die dat biedt.

Continu Verbeteren

OEE- en OLE-metingen zijn de basis voor het gericht verbeteren van uw bedrijfsprocessen en werkmethoden.  Voor het stap voor stap verhogen van uw capaciteit, productiviteit en/of efficiency. Zo haalt u het maximale uit uw productiemiddelen, uit uw medewerkers én uit uw investeringen.

Het is de uitdaging om OEE- en/of OLE-metingen onderdeel te maken van de dagelijkse operatie en te verbinden aan ‘continu verbeteren’. Deze training is er specifiek op gericht om juist dat te bereiken.

OEE: Overall Equipment Effectiveness

OLE: Overall Labor Effectiveness

Inhoud workshop

Om Lean te leren moet je Lean doen! Dat geldt ook voor OEE. De training is daarom opgebouwd uit theorie één praktijk. De theorie geeft de principes van OEE. In de eigen praktijkomgeving leren medewerkers vervolgens de OEE toe te passen. Daar vinden de echte veranderingen plaats.

In al onze trainingen leiden wij organisaties naar Lean zelfstandigheid. In 5 stappen gespreid over ca.3 maanden introduceert CRAFT de OEE-meting in uw bedrijf en in de dagelijkse operatie. Indien wenselijk kunnen wij het programma afstemmen op uw specifieke wensen.

 1. Vooraf overleg over aanpak, samenstelling van teams en afbakening van werkgebied
 2. Uitleg en oefeningen over de OEE-meting: Wat is OEE en hoe werkt het? Samen met het team wordt een pilotgebied gekozen voor het toepassen van OEE.
 3. Gedurende ca.1 maand doet het team OEE-metingen. Tussentijds de metingen evalueren en eventueel bijgestuurd.
 4. Met het team de OEE-metingen analyseren. Wat hebben we geleerd en waar zitten de verliezen en verspillingen in het productieproces?
 5. Het team begeleiden team bij het realiseren van verbeterstappen. Op een gestructureerde wijze knelpunten analyseren en tegenmaatregelen nemen op basis van de Plan-Do-Check-Act methode.

Praktische informatie

 • Planning: Omdat de training intern uw bedrijf plaats vindt, worden data in onderling overleg met u bepaald
 • Locatie: Deze training wordt in principe intern uw bedrijf verzorgt. Tijdens de training wordt geoefend met praktijkcases uit uw eigen werkomgeving. Voor de evaluatie van aanpak en voortgang gaan we kijken op de betreffende werkplekken.
 • Doelgroep: Operators, medewerkers, teamleiders, leidinggevenden, managers
 • Aantal deelnemers: 8 tot 10
 • Certificaat: Na deelname ontvangt u een deelcertificaat van de Liker Lean Academy.
 • Investering: De basisinvestering voor deze training bedragen € 495,- (excl.BTW) per medewerker per dag. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden en programmaopbouw kan dit bedrag afwijken.
 • Meer Informatie: neem graag contact op met een van uw trainers: Ton Hodes 06 2036 0975 / Michael Taen 06 1595 9221 of door middel van het ons contactformulier.

Brochure downloaden

Back To Top