Ga naar hoofdinhoud

Ontdek uw verborgen capaciteit

Herkenbaar? Veel fabrieken scoren 90% of meer op hun efficiency. De meting is gebaseerd op hun gebruikelijke planningsmethodiek en kostprijsberekening. In feite worden daarmee de bestaande verliezen ingecalculeerd en geaccepteerd. Meestal onbewust. Lean bedrijven accepteren deze verliezen niet.

Het meten van de OEE (Overall Equipment Effectiveness) of de OLE (Overall Labor Effectiveness) maken direct duidelijk waar u meer rendement kunt halen uit uw respectievelijk uw productieprocessen of medewerkers. Verborgen verspillingen en verliezen worden zichtbaar. De waarde van de OEE of OLE ligt derhalve een stuk lager dan de traditioneel gemeten efficiency. Dat lijkt confronterend, totdat u de kansen ziet.

Met behulp van de OEE en OLE kunt u inzoomen op de oorzaken van verliezen. Dat is de basis voor het gericht verbeteren van uw bedrijfsprocessen en werkmethoden om zo uw capaciteit, productiviteit en/of efficiency stap voor stap te verhogen. Zo haalt u het maximale uit uw productiemiddelen en investeringen.

Alleen OEE of OLE meten is niet waar het over gaat. Deze metingen inbedden in uw dagelijkse operatie en verbinden met ‘continu verbeteren’ is uiteindelijk waardoor de rendementen van uw productiemiddelen en/of medewerkers met sprongen gaan stijgen. CRAFT Lean Management traint uw medewerkers om de OEE meting in te voeren en te gebruiken voor het continue verbeteren van uw bedrijfsprocessen.

Inhoud workshop

Om Lean te leren moet je Lean doen! Dat geldt ook voor OEE. De training is daarom opgebouwd uit theorie één praktijk. De theorie geeft de principes van OEE. In de eigen praktijkomgeving leren medewerkers vervolgens de OEE toe te passen. Daar vinden de echte veranderingen plaats.

In al onze trainingen leiden wij organisaties naar Lean zelfstandigheid. In 5 stappen gespreid over ca.3 maanden introduceert CRAFT de OEE-meting in uw bedrijf en in de dagelijkse operatie. Indien wenselijk kunnen wij het programma afstemmen op uw specifieke wensen.

 1. Vooraf overleg over aanpak, samenstelling van teams en afbakening van werkgebied
 2. Uitleg en oefeningen over de OEE-meting: Wat is OEE en hoe werkt het? Samen met het team wordt een pilotgebied gekozen voor het toepassen van OEE.
 3. Gedurende ca.1 maand doet het team OEE-metingen. Tussentijds de metingen evalueren en eventueel bijgestuurd.
 4. Met het team de OEE-metingen analyseren. Wat hebben we geleerd en waar zitten de verliezen en verspillingen in het productieproces?
 5. Het team begeleiden team bij het realiseren van verbeterstappen. Op een gestructureerde wijze knelpunten analyseren en tegenmaatregelen nemen op basis van de Plan-Do-Check-Act methode.

Praktische informatie

 • Planning: Omdat de training intern uw bedrijf plaats vindt, worden data in onderling overleg met u bepaald
 • Locatie: Deze training wordt in principe intern uw bedrijf verzorgt. Tijdens de training wordt geoefend met praktijkcases uit uw eigen werkomgeving. Voor de evaluatie van aanpak en voortgang gaan we kijken op de betreffende werkplekken.
 • Doelgroep: Operators, medewerkers, teamleiders, leidinggevenden, managers
 • Aantal deelnemers: 8 tot 10
 • Certificaat: Na deelname ontvangt u een deelcertificaat van de Liker Lean Academy.
 • Investering: De basisinvestering voor deze training bedragen € 495,- (excl.BTW) per medewerker per dag. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden en programmaopbouw kan dit bedrag afwijken.
 • Meer Informatie: neem graag contact op met een van uw trainers: Ton Hodes 06 2036 0975 / Michael Taen 06 1595 9221 of door middel van het ons contactformulier.

Brochure downloaden

Eerst kennismaken met Lean? Gratis kennismakingsmiddag.

Iedere twee maanden organiseren wij een gratis Lean kennismakingsmiddag. U maakt kennis met een aantal facetten van Lean en leert middels een bedrijfssimulatie wat Lean voor u kan betekenen.

Back To Top