Ga naar hoofdinhoud

CRAFT Telmethode… Corona-veilig, efficiënt en effectief stemmen tellen

De CRAFT Telmethode ondersteunt stemmentellers bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 in het veilig, efficiënt en foutloos stemmen tellen.

U kent het vast: stapels stembiljetten op de vloer, door elkaar heen lopen, veel onrust en vermoeide tellers. Een werkwijze met een hoge kans op fouten en hertellingen, soms tot in de vroege ochtenduren.

De CRAFT Telmethode is inmiddels in meer dan 100 gemeenten in Nederland ingevoerd. Hij is zeer succesvol toegepast in 2018, 2019 en 2021 bij de verkiezingen voor de gemeenteraden, Provinciale Staten, Waterschappen en het Europese Parlement en recent bij de Tweede Kamerverkiezingen.
In 2018 verscheen in Binnenlands Bestuur al het eerste artikel over de CRAFT Telmethode. NOS Radio 1 kwam in 2019 poolshoogte nemen bij een van onze trainingen en besteedde daar uitgebreid aandacht aan  uitzending beluisteren.

Training  ‘Iedere stem telt’

In samenwerking met ervaren stemmentellers ontwikkelde CRAFT Lean Management deze nieuwe werkwijze: een methode om snel, efficiënt én foutloos alle stemmen te tellen. Onze training ‘Iedere stem telt’ maakt voorzitters op praktische wijze vertrouwd met deze methode. Door middel van een simulatie doorlopen de deelnemers tot in detail het sorteer- en telproces in alle onderdelen: vanaf het inrichten van de ruimte tot en met het tellen van kandidaten en een foutloze registratie.

Wij verzorgen deze workshop in aanloop naar de verkiezingen aan groepen telleiders en voorzitters  van stembureaus binnen de gemeente.

COVID19-proof

Door de minimale beweging van de stemmentellers en de duidelijke structuur draagt de CRAFT Telmethode bij aan het Corona-veilig stemmentellen.

Online Update

Voor voorzitters die al getraind zijn door CRAFT Lean Management organiseren we op aanvraag een online opfriscursus. In deze interactieve workshop behandelen we de laatste updates van de CRAFT Telmethode en besteden we extra aandacht aan de specifieke corona-maatregelen in het sorteer- en telproces. Daarnaast kunnen er meteen gemeente-specifieke details worden besproken.

 

E-learning en Instructievideo

De training ‘Iedere stem telt’ is ook beschikbaar als e-learning voor gemeenten waarvan de voorzitters bij ons de workshop hebben gevolgd. De e-learning dient als ondersteuning van de voorzitters en als instructiemiddel voor stemmentellers.

De trailer voor de instructievideo staat rechtsboven in dit scherm.

‘Geen hertellingen en sneller klaar’

Wat levert de training u op?
Een vrijwel foutvrije telling van de biljetten waardoor minder hertellingen en een verlaging van de doorlooptijd van gemiddeld 30%. Bovendien meer plezier in samenwerken en minder frustraties en vermoeidheid.

Gemeente Horst aan de Maas:

“Het is uitstekend gegaan met de nieuwe telwijze. De uitslag is nog nooit zo snel binnen geweest en ook het invullen van het proces-verbaal was beter dan ooit tevoren. Nog belangrijker is dat stembureauleden/tellers allemaal erg enthousiast waren over de nieuwe telwijze.”

Gemeente Overbetuwe:

“Deze telmethode is effectief door haar eenvoud. Een uur eerder klaar.”

Gemeente Dordrecht:

“We hebben alles voorbij zien komen, van de stemmachine tot weer stemmen met potlood. Maar dit is echt veel sneller, veel gestructureerder.”

Instructievideo

Gemeenten waarvan de voorzitters de training hebben gevolgd kunnen onze video aanschaffen voor instructie van hun stemmentellers in aanloop naar de verkiezingen. Hieronder ziet u een korte trailer. Wilt u de video aanschaffen? Stuur een mail naar: info@craftlean.com

Trainingen

Open trainingen (klassikaal): op dit moment hebben we de volgende data beschikbaar:

  • donderdag 28 oktober 2021 van 13:00 tot 16:00
  • donderdag 4 november 2021 van 13:00 tot 16:00

Interne trainingen: neem contact op

Online update voor voorzitters: neem contact op

Informatiebijeenkomsten

In samenwerking met de gemeenten Horst aan de Maas en Alkmaar organiseerden wij in oktober 2020 twee webinars. Als u interesse heeft voor de presentaties, neem dan contact op

Informatie & Aanmeldingen

Dirk Jan Bakker – 06 2762 1747
dirkjanbakker@craftlean.com

Joyce Saris – 06 5271 6411
joycesaris@craftlean.com

CRAFT Telmethode

Programma

  • Uitgangspunten van de CRAFT Telmethode
  • Rollen van voorzitter en stemmentellers
  • Het sorteer- en telproces, van uitvouwen tot en met het tellen op kandidaatniveau
  • Inrichting van de telruimte en het gebruik van hulpmiddelen
  • Het gebruiken van standaard werkmethode en telformulier
  • Praktisch oefenen van het volledige proces met grote stembiljetten
  • Materialen voor het instrueren en begeleiden van uw stemmentellers

Praktische informatie


VOOR WIE?: Voorzitters van stembureaus, telleiders, telcoördinatoren, projectleiders en medewerkers verkiezingen en stemmentellers.

OPEN: De open inschrijving trainingen worden regionaal georganiseerd in oktober, november en december 2021. Kosten € 250,- per persoon, excl. BTW

INCOMPANY:  Het beste kiest u voor een interne training. Daarmee krijgen uw voorzitters en stemmentellers een gedegen training, waarin maatwerk mogelijk is. Groepsomvang is 8 tot 10 personen per groep. Wij kunnen meerdere groepen tegelijkertijd trainen en ook avondtrainingen zijn mogelijk. Locatie, datum en tijdstip worden in overleg bepaald. Kosten € 1.750,- per groep, excl. BTW en kosten trainingslocatie.

ONLINE UPDATE: Voor al getrainde voorzitters. Online interactieve training van 1,5 uur. Aandacht voor de laatste wijzigingen en corona-maatregelen. Groepsgrootte 25 deelnemers. Kosten € 995,- per groep, excl. BTW.

AANMELDING: via ons inschrijvingsformulier of per mail naar verkiezingen@craftlean.com

INFORMATIE: voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen via ons contactformulier of rechtstreeks bij Dirk Jan Bakker, 06 2762 1747.

Back To Top